ETUSIVU
RUNIC 
YK - ETUSIVU
Somalia: Sodan runteleman maan hauraat askeleet rauhaan
Vaikea epäkohta naisten terveydenhuollossa
Pohjois-Uganda: Jatkuvaa tarkkailua vaativa humanitaarinen kriisi
Sierra Leone rakentaa tulevaisuuttaan kovan työn kautta saavutetun rauhan varaan
Muutoksen voima: Ihmisoikeusinstituutioiden nousu
Kamerun: Maanviljelijät pimennossa
Hurrikaanin tuhoama saari: Grenada yrittää nousta jaloilleen hävityksen jälkeen
Suljettujen ovien takana: Naisiin kohdistuva väkivalta
Varteenotettava vaihtoehto: Laittomien huumeiden kitkeminen kehitysprojektien avulla
Ympäristö ja terveys: Uusia näkökulmia infektiotautien leviämiseen

YK:n tiedotusosasto UNDPI julkaisi tiistaina 3.5.2005 uuden listan ”Kymmenen kertomusta, joista maailman pitäisi kuulla enemmän”. Listan tarkoituksena on nostaa esiin merkittäviä kansainvälisiä kehityskulkuja ja aiheita, jotka jäävät vähälle huomiolle tiedotusvälineissä.

YK:n tiedotusasioista vastaava alipääsihteeri Shashi Tharoor esitteli vuoden 2005 kymmenen tarinaa maailman lehdistönvapauden päivän juhlatilaisuudessa YK:n päämajassa New Yorkissa.

Uuteen listaan on koottu joukko erilaisia aiheita useilta eri maantieteellisiltä alueilta kuten vuonna 2004, kun kymmenen kertomusta koottiin ensimmäistä kertaa. Osa kertomuksista käsittelee vaikeita humanitaarisia kriisejä ja konflikteja, mutta niissä painotetaan myös muita tärkeitä aihealueita, kuten ihmisoikeuksia, terveyttä ja kehitystä.

”Listalla on esitelty laaja kirjo asioita, jotka koskettavat lukuisia ihmisiä ympäri maailmaa. Toivomme yhteistyötä tiedotusvälineiden kanssa, jotta voisimme paremmin tuoda kertomukset ihmisten tietoisuuteen”, toteaa alipääsihteeri Tharoor. Hänen mukaansa aloitteen tarkoituksena on saada tiedotusvälineet osallistumaan keskusteluun, eikä tiedotusvälineiden kritisointi tai niiden huomion kääntäminen pois muista YK:hon liittyvistä aiheista. ”On selvää, etteivät toimittajat pysty raportoimaan kaikesta”, Tharoor sanoo, ”mutta mielestämme on tärkeää, että ihmiset ympäri maailmaa saavat lisää tietoa näistä tärkeistä kertomuksista.”

Lista on koottu YK:n elinten ja ohjelmien avustuksella. Ne ovat tuoneet esiin näkemyksiään ja ideoitaan aiheista, jotka voisivat hyötyä laajasta julkisuudesta. Kuten viime vuonna, YK:n tiedotusosasto päätti yksin listan lopullisesta sisällöstä. Vaikka kertomukset on numeroitu yhdestä kymmeneen, aiheet eivät ole tärkeysjärjestyksessä.

Lisätietoa kymmenestä kertomuksesta ja niiden parissa työskentelevien asiantuntijaorganisaatioiden yhteystietoja saa YK:n verkkosivuilta www.un.org/events/tenstories.