24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2005 -  ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΟΗΕ
ΜΗΝΥΜΑ  ΤΟΥ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ -  ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΟΗΕ

 
Σήμερα, καθώς γιορτάζουμε  τα  εξήντα χρόνια  του Οργανισμού μας, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο σύγχρονος κόσμος είναι πολύ διαφορετικός  από εκείνον των ιδρυτών μας.
 
Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να  αντανακλούν  αυτή τη νέα εποχή και να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της. Πρώτα απ’όλα,    στην  επίγνωση ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων έχουν αφεθεί ανυπεράσπιστοι απέναντι στην πείνα, τις  ασθένειες  και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος,  παρά το γεγονός ότι  ο κόσμος διαθέτει τα μέσα για τη διάσωσή  τους.
 
Τον προηγούμενο μήνα οι ηγέτες του κόσμου συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη με σκοπό να προσπαθήσουν  να  διαμορφώσουν μια κοινή απάντηση σ’ αυτές τις προκλήσεις.
 
Οι ηγέτες τόσο των   πλούσιων όσο  και  των φτωχών χωρών δεσμεύτηκαν σε εμπεριστατωμένες  πολιτικές, οι οποίες, αν  εφαρμοστούν πλήρως,  θα μπορούσαν  μα μειώσουν στο μισό την πείνα και τη φτώχεια  μέσα στα  επόμενα δέκα χρόνια.
 
Αποφάσισαν να δημιουργήσουν νέα όργανα του ΟΗΕ για την  προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οικοδόμηση μακροχρόνιας ειρήνης σε πληγωμένες από τον πόλεμο χώρες.
 
Υποσχέθηκαν να  καταπολεμήσουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και να αναλάβουν - όποτε χρειαστεί -  συλλογική δράση, για τη διάσωση πληθυσμών  από τη γενοκτονία και άλλα αποτρόπαια εγκλήματα.
 
Αποφάσισαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών.
 
Για τις κλιματικές αλλαγές  και τη μεταρρύθμιση του  Συμβουλίου   Ασφαλείας όμως, κατέληξαν μόνο σε  «αδύναμες»  δηλώσεις, ενώ  για τη  διάδοση των πυρηνικών όπλων και τον αφοπλισμό δεν συμφώνησαν καθόλου.
 
Μας άφησαν σημαντική δουλειά για το μέλλον. Σήμερα,  στην 60η επέτειο του αναντικατάστατου θεσμού μας, σας υπόσχομαι ότι θα κάνω ό,τι μου αναλογεί. Και είμαι σίγουρος ότι και εσείς, ως πολίτες του κόσμου,  θα κάνετε  το ίδιο.

.  


RUNIC