Κόφι Α. ΄Ανναν, Γενικός Γραμματέας Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών


Ο ΚΟΦΙ Α. ΑΝΝΑΝ από τη Γκάνα είναι ο έβδομος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Ο πρώτος Γενικός Γραμματέας που εκλέχτηκε μέσα από το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, ξεκίνησε τη θητεία του την 1η Ιανουαρίου 1997. Στις 29 Ιουνίου 2001, μετά από σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας , η Γενική Συνέλευση τον διόρισε με επευφημίες στη δεύτερη θητεία του, που διαρκεί από την 1η  Ιανουαρίου του 2002 και ως τις 31 Δεκεμβρίου 2006.

Οι προτεραιότητες του κ. Άνναν ως Γενικού Γραμματέα ήταν η αναζωογόνηση των Ηνωμένων Εθνών μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρύθμισης, η ενδυνάμωση της παραδοσιακής εργασίας του Οργανισμού στους τομείς της ανάπτυξης και της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας, η ενθάρρυνση και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των οικουμενικών αξιών της ισότητας, της ανοχής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού προς τον Οργανισμό προσεγγίζοντας νέους εταίρους, και όπως λέει ο ίδιος "φέρνοντας τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών πιο κοντά στους ανθρώπους".  

Ο κ. Άνναν γεννήθηκε στο Kumasi της Γκάνα, στις 8 Απριλίου του 1938. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας στο Kumasi και ολοκλήρωσε τις πτυχιακές του σπουδές στα οικονομικά στο Macalester College στο St. Paul, στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το 1961. Από το 1961 ως το 1962 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά στο Institut Universitaire des Hautes Etudes Internationales στη Γενεύη. Ως Sloan Fellow το 1971 - 1972 στο ΜΙΤ , ο κύριος Άνναν απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη διοίκηση. 

Ο κ. Άνναν εισήλθε στο σύστημα του ΟΗΕ το 1962 ως υπάλληλος στο τμήμα διοίκησης και προϋπολογισμού της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στη Γενεύη. Από τότε έχει υπηρετήσει στην Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Αφρική (ECA) στην Αντίς Αμπέμπα , στην Δύναμη Έκτακτης Ανάγκης (UNEF ΙΙ) στην Ismailia, στο Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη, στα Κεντρικά Γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ως βοηθός του Γενικού Γραμματέα στον τομέα της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων και Συντονιστής Ασφάλειας για το Σύστημα των Ηνωμένων Εθνών (1987 - 1990) και βοηθός του Γενικού Γραμματέα για το πρόγραμμα Σχεδιασμού, Προϋπολογισμού και Οικονομικών, και Ελεγκτής (1990 - 1992).

Το 1990, μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ, ο Γενικός Γραμματέας είχε ζητήσει από τον κ. Άνναν, ως ειδική αποστολή, να διευκολύνει τον επαναπατρισμό από το Ιράκ, πάνω από 900 ατόμων – Διεθνές προσωπικό και πολίτες Δυτικών χωρών. Μετά από αυτό, οδήγησε την πρώτη ομάδα των Ηνωμένων Εθνών στις διαπραγματεύσεις με το Ιράκ για την πώληση πετρελαίου προκειμένου να  χρηματοδοτηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

Προτού οριστεί Γενικός Γραμματέας, ο κ. Άνναν υπηρέτησε ως Βοηθός Γενικού Γραμματέα για τις Ειρηνευτικές Αποστολές (Μάρτιος 1992 -  Φεβρουάριος 1993) και μετά ως Επίκουρος Γενικός Γραμματέας (Μάρτιος 1993 - Δεκέμβριος 1996). Η διάρκεια της θητείας του ως Επίκουρου Γενικού Γραμματέα συνέπεσε με μια αύξηση χωρίς προηγούμενο του μεγέθους  και του πεδίου δράσης των ειρηνευτικών αποστολών των Ηνωμένων Εθνών, με μια ολική ανάπτυξη, στην κορύφωσή του το 1995, περίπου 70.000 στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού από 77 χώρες. Από τον Νοέμβριο του 1995 ως τον Μάρτιο του 1996, μετά τη Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέητον που τερμάτισε τον πόλεμο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ο κ. Άνναν υπηρέτησε ως Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Πρώην Γιουγκοσλαβία , επιτηρώντας την μετάβαση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη από τις Δυνάμεις Προστασίας των Ηνωμένων Εθνών (UNPROFOR) στην πολυεθνική IFOR , που καθοδηγείται από το Βόρειο - Ατλαντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ).

Ως Γενικός Γραμματέας, η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία του κ. Άνναν ήταν το σχέδιο του για μεταρρύθμιση, "Ανανεώνοντας τα Ηνωμένα Έθνη", που παρουσιάστηκε στα Κράτη - Μέλη τον Ιούλιο του 1997 και επιδιώχθηκε από τότε με έμφαση στη βελτίωση της συνοχής και του συντονισμού. Η έκθεσή του, τον Απρίλιο του 1998 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις "'Αιτίες συγκρούσεων και την  Προώθηση Διαρκούς Ειρήνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Αφρική" ήταν μεταξύ διαφόρων προσπαθειών για τη διατήρηση της δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας προς την Αφρική, την πιο μειονεκτούσα περιοχή στον κόσμο.  

Χρησιμοποίησε τις καλές του υπηρεσίες σε διάφορες λεπτές πολιτικές καταστάσεις. Αυτές περιελάμβαναν και μια προσπάθεια, το 1998, να κερδίσει την συμμόρφωση του Ιράκ με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια αποστολή, το 1998, για να βοηθήσει να προωθηθεί η μετάβαση στην λαϊκή κυριαρχία στην Νιγηρία, μια συμφωνία το 1999, για την επίλυση του αδιεξόδου μεταξύ της Λιβύης και του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούσε τον βομβαρδισμό του Lockerbie το 1988, διπλωματία το 1999 για την επίτευξη μιας διεθνούς απάντησης  στη βία στο Ανατολικό Τιμόρ, την πιστοποίηση της αποχώρησης του Ισραήλ από το Λίβανο τον Σεπτέμβριο του 2000, και περαιτέρω προσπάθειες, μετά το νέο ξέσπασμα βίας τον Σεπτέμβριο του 2000, να ενθαρρύνει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους στην επίλυση των διαφορών τους μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων, βασισμένων στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας 242 και 338 και της αρχής για "γή με αντάλλαγμα την ειρήνη». 

Ο κ. Άνναν προσπάθησε επίσης να βελτιώσει τη θέση των γυναικών στη Γραμματεία και να οικοδομήσει στενότερους δεσμούς με την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα και άλλους μη-κρατικούς παράγοντες των οποίων οι δυνάμεις συμπληρώνουν αυτές των Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα, έχει κάνει έκκληση για ένα "Παγκόσμιο Συμβόλαιο" που θα περιλαμβάνει ηγετικά στελέχη της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς επίσης και οργανώσεων από το χώρο της εργασίας και της κοινωνίας των πολιτών, με στόχο να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους του κόσμου μοιραστούν τα πλεονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης και να εμφυσήσει στην παγκόσμια αγορά αξίες και πρακτικές που είναι θεμελιώδεις για την εκπλήρωση των οικονομικό- κοινωνικών αναγκών.

Τον Απρίλιο του 2000 εξέδωσε την Έκθεση της Χιλιετίας με τίτλο "Εμείς οι Λαοί: Ο Ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στον 21ο αιώνα", όπου καλεί τα Κράτη-Μέλη να δεσμευτούν σε ένα σχέδιο δράσης για την εξάλειψη της φτώχειας και της ανισότητας, για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, για τη μείωση της διάδοσης του ιού του AIDS, για την προστασία του περιβάλλοντος  και για την προστασία των λαών από θανατηφόρες συγκρούσεις και βία. Η Έκθεση διαμόρφωσε τη βάση της Διακήρυξης της Χιλιετίας, που υιοθετήθηκε από τους Αρχηγούς των Κρατών και των Κυβερνήσεων  στη Σύνοδο Κορυφής της Χιλιετίας που έλαβε χώρα στα Κεντρικά Γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2000.
 Τον Απρίλιο του 2001, ο Γενικός Γραμματέας εξέδωσε μια έκθεση με πέντε σημεία, αποκαλούμενη "Κάλεσμα για Δράση" με σκοπό την αντιμετώπιση της επιδημίας του AIDS - την οποία περιέγραψε ως «προσωπική του προτεραιότητα» - και πρότεινε την ίδρυση ενός Παγκόσμιου Ταμείου για το AIDS και την Υγεία, που θα υπηρετεί ως μηχανισμός για μέρος των αυξημένων εξόδων που χρειάζονται ορισμένες χώρες ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2001, ο Γενικός Γραμματέας και τα Ηνωμένα Έθνη παρέλαβαν το Βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη. Κατά την απονομή του βραβείου, η Επιτροπή του Νόμπελ είπε ο κ. Άνναν «συνέβαλε με έξοχο τρόπο, δίνοντας νέα πνοή στον Οργανισμό». Κατά την απονομή επίσης στο σώμα του Οργανισμού, η Επιτροπή είπε πως εύχεται «να διακηρύξει ότι η μόνη διαπραγματευτική οδός για την παγκόσμια ειρήνη και τη συνεργασία περνά από τα Ηνωμένα Έθνη».

Ο Γενικός Γραμματέας χειρίζεται πολύ καλά την Αγγλική, τη Γαλλική και διάφορες Αφρικανικές γλώσσες. Είναι παντρεμένος με την Nane Annan, από την Σουηδία, μια δικηγόρο και καλλιτέχνιδα, που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να κατανοήσει την εργασία των Ηνωμένων Εθνών στην πράξη. Τα δύο θέματα για τα οποία εκείνη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το AIDS και η εκπαίδευση των γυναικών. Επίσης, έχει γράψει ένα βιβλίο για παιδιά σχετικό με τα Ηνωμένα Έθνη. Ο κύριος και η κυρία Annan έχουν τρία παιδιά.

 

RUNIC